Je libo Hmyz na talíři?

3. 9. 2016 proběhne na brněnském koupališti Riviéra festival Chillibraní, jehož součástí bude kuchařská show Petra Ocknechta, spoluautora knihy Hmyz na talíři.

V loňském roce vyšla v Nakladatelství JOTA jedna unikátní knížka s názvem Hmyz na talíři. Podíleli se na ní zakladatelé oboru entomofágie (hmyzožroutství) v České republice, hlavně docentka Marie Borkovcová, kterou jste měli čest vidět loni na Chillibraní spolu s asistentem a hlavním kuchařem Petrem Ocknechtem. Nějaké hmyzí dobrůtky budete moct ochutnat i letos a tato kniha vás může příjemně navnadit…

„Hmyz se pravidelně konzumuje v 36 afrických zemích, 23 zemích na americkém kontinentě, 29 zemích v Asii a v 10 státech Evropy.“

Brožovaná knížka plná kvalitních fotografií není jen o receptech, ale dozvíte se z ní i plno zajímavých věcí. První kapitoly se zabývají tím, co všechno se jí ve světě a u nás. Tak jen namátkou něco z pálivých pokrmů: larvy sršňů, které se vaří ve zkvašené bambusové šťávě, zředí se horkou vodou, osolí a přidá se chilli (Indie) nebo obří mravenci, kterým se odtrhne horní část tělíčka a zadeček se rozemele ve speciálním hmoždíři s chilli, solí a česnekem a používá se jako dip v Jižní Americe.

Následují údaje o nutričních hodnotách, o ekologii, legislativě a také o tom, jak si hmyz můžete obstarat a dozvíte se i odpovědi na nejčastější dotazy týkající se hmyzu na talíři. Vše je psáno čtivě a tak lidsky, že to působí jako rozmluva s kamarádem, a vy si ani neuvědomíte, kolik informací vám kniha předává.

„Do mísy udělané z vaší vlastní dlaně se vejde právě tolik hmyzu, kolik by nás nenechalo ten den umřít hladem.“

Recepty samotné jsou rozdělené na předkrmy a malá jídla, polévky, hlavní jídla a dezerty. Nechybí ani základní pravidla pro konzumaci hmyzu, mezi které například patří to, že množství hmyzu uvedené v receptech je pouze pro zkušené jedlíky. Každý recept zaujímá dvě strany – jedna tvoří kvalitní fotografie a druhá obsahuje samotný recept. Postup je očíslovaný, stručný a výstižný, takže se nemusíte bát, že byste přípravu nezvládli.

Najdete zde různé saláty, špízy, taštičky, bramborové knedlíky, ale také velmi zajímavé pokrmy, které si můžete připravit i bez hmyzu jako je datlové nebo mátové chutney, vinné listy plněné rýží a praženými mátovými červy či indickou pikantní čidvu se šváby, kešu a rozinkami. A věřte mi, že třeba z fotky takového štíra na víně, česneku a bylinkách s rozpečenou bagetkou se vám budou sbíhat sliny.

Dezerty pak ocení jednak milovníci čokolády (čokoládová pěna, muffiny, lanýže), ale také milovníci novotvarů – uznejte sami: bílkový hmyzíček, hmüzli, hmyzkers nebo třeba hmyzecké cukroví. A k tomu například lízátka s hmyzem nebo proteinové smoothie s moučnými červy. Zkrátka, pro každého něco. :-)

Na Chillibraní si budete moct tuto knížku koupit a také něco málo ochutnat na kuchařské show Petra Ocknechta, jednoho z autorů knihy – tak si to nenechejte ujít!

Celý článek na stránkách festivalu Chillibraní.

© 2023, Všechny práva vyhrazena, Nakladatelství Jota, s.r.o. Vytvořila digitální agentura FEO